2013. március 8., péntek

Fort Lauderdale - Palm Beach

ÚJABB SZELET FLORIDÁBÓL...


Sajnos az utóbbi időkben nagyon elfoglalt voltam, ezért nem volt időm a blog bejegyzéssel foglalkozni, de ezt most szeretném pótolni egy rövidebb bejegyzéssel.


Nagyobb  volumenű utazás most nem volt a terveinkben, mivel decemberben kettő is be volt iktatva, ezért úgy döntöttünk, hogy januárban a helyi, illetve közeli látványosságok irányába koncentráljuk az utazásainkat. Itt meg is ragadnám az alkalmat, hogy Miami elővárosi közlekedést méltassam. Tudniillik itt van egy Tri Rail nevezetű vasút, amellyel az északi irányban, közel 100 mérföldre lévő Palm Beachre is el lehet jutni csupán másfél óra alatt. Nos, a januári hétvégéken kihasználtuk a jó idő és a Tri Rail adta lehetőséget, hogy felfedeztük Florida keleti partszakaszát.


Ez a térség nem a turisztikai látványosságokról híres, hanem a  tengerpartjáról. Habár számos nemzeti park található városokban, azért mégis a tengerparté a főszerep. Két várost emelnék ki látottak közül:
Fort Lauderdale-t, valamint Palm Beach-et.


Fort Lauderdale neve szerintem sokak számára ismerősen cseng - több dolog miatt. Sok-sok filmeben említik mert, az amerikai egyetemisták a tavaszi szünetben ezt a környéket rohamozzák meg, és egy hétig nem hagynak senkit sem aludni a városban. Fort Lauderdalebe könnyű lejutni, hiszen saját reptere van, és a legtöbb (fapados) légitársaság üzemeltet járatot a városba. Amikor itt jártam, akkor is ez a fiatalos pezsgés tűnt fel. Fiatalosabb, mint Miami Beach. Ezért ezt a várost azoknak ajánlom, akik inkább pörgősebb délutánokat, ill. esteket szeretnének maguknak.



Palm Beachről is egy pár mondatban.

Ez a város szöges ellentéte Fort Lauderdalenek. Ide főképp az idősebb korosztály jár le üdülni. Ez egy igazi üdülőváros, sok-sok golfpályával, luxusnyaralókkal. Nagyon hangulatos a város, mivel mindegyik városrésznek egyedi hangulata van.  



Az otthon elterjedőben lévő gyakorlatot láttam itt is, hogy a szabad falfelületekre különböző mintákat festettek a város egyedibbé tétele érdekében. 


Ami miatt nagyon örültem, hogy beiktattam Palm Beachet az utazási célpontok köze, az a csodálatos tengerpartja volt. Csak egyszer láttam ennél szebb partot, amikor Key Westre mentünk, és megálltunk a Bahia Honda Nemzeti Parkban. Aki a nyaralása alatt csendet és nyugalmat szeretne, annak nyugodt szívvel ajánlom a várost, valamint a tengerpartja miatt is.