2012. október 10., szerda

NASA


NASA/Space-X rakéta fellövése



A hétvégén Orlandoban és Cape Caneveralban jártunk. Szándákosan ezt a hétvégét szemeltük ki  az utazásra, mivel pár hete az indexen egy rövid hírre lettem figyelmes. Az újságíró tömören beszámolt arról, hogy október 7.-én tervezi a NASA fellőni a nemzetközi űrállomásra a SpaceX rakétát. Azonnal felcsillant a szemem! Gyorsan lecsekkoltam a dátumot, és szerencsénkre az vasárnapra esett. Nem sokat gondolkodtunk rajta, tudtuk, hogy ott a helyünk, ezt nem hagyhatjuk ki.
Ott is voltunk abban a történelmi pillanatban, amikor 8.35 p.m. EDT idő szerint hatalmas robajjal és fénycsóvával a magasba emelkedett a hordozórakéta.

No, de ugorjunk vissza egy kicsit az időben...



T mínusz 12 óra:

Indulás Miamiból. Reptér, autókölcsönző, majd irány észak, Cape Canaveral.



T mínusz 8 óra:

A több mint 3,5 órás autóút után kellemes érzés volt kiszállni az autóból a NASA látogató központjánál a Kennedy Space Center Vistor Complex-nél. A kezdeti örömöt egy kicsit lelombozta, amikor megláttuk a kacskaringózó sort a jegypénztárak előtt. Hosszas várakozás és az 50$-os belépő után végre a NASA területére léphettünk. A látogatóközpont csak egyike azoknak a komplexumoknak ami a NASA-hoz tartoznak a szigeten. Valójában Cape Canaveral egy 15-20 mérföldre lévő város, és a NASA a mellette álló szigeten állomásozik. Ezen a szigeten több kilövő platform, összeszerelő műhely található.

E térkép részletesen bemutatja, hogy mi-merre található a szigeten. Az egyes épületek között hatalmas a távolság, ezért a Visitor Complex-ből indulnak a buszok, amik átviszik a turistákat A pontból B-be.




Ott jártunkkor tudatosult bennünk, hogy nem is tudjuk minek a mozaikszava a NASA. Vajon ki tudja fejből, hogy minek a rövidítése a NASA? Az „N” és az „S” számunka nyilvánvaló volt, de hogy mit jelent a két „A” az kemény fejtörést okozott. De senkit sem akarok kétségek között hánykódni, úgyhogy íme a jelentés:  National Aeronautics and Space Administration. Na, és az orosz űrkutatási központot, hogy hívják? Válasz: Федеральное космическое агентство России. :) 
Talán, így egy kicsit könnyebb lesz: Russian Federal Space Agency, azaz Roscosmos.

Mi található itt a Visitor Complexben? Itt mutatják be az űrkutatás ill. az űrhajózás történetét. Ki vannak állítva az eredeti rakéták, amelyeket használtak a Mercury, Apollo, és Gemini programok során. Ez látvány fogadja az embert, amikor belép erre a területre.







A rakéták mellett több kisebb bemutató épület/terem található, amelyben az űrhajózás történeti hátterébe kaphatunk betekintést. A kisebbeknek vannak „marketing” előadások is, hogy mit csinál éppen most NASA, milyen küldetések vannak, mik a feladatai a földi kisegítő személyzetnek. E mellett található egy kilövő szimulátor, amelyben ki lehet próbálni a fellövés során tapasztalható erőviszonyokat. Sajnos ez éppen be volt zárva, amikor ott jártunk, viszont engem az kárpótolt, hogy tavaly New Yorkban és Philadelphiában is volt részem repülő szimulátorban. Hatalmas élmény! A philadelphiai szimulátor különlegessége az volt, hogy azt lehetett megtapasztalni benne, hogy milyen érzés, amikor repülőgéphordozó-anyahajóról felszállsz, és kb 2 másodperc alatt 2G erőhatás ér. A new yorki szimulátorban viszont te vezethettél egy légi csatába egy Tomcat-et, szólva ott mindent kipróbálhattál, hogy milyen érzés egy hurok, spirál, vagy netán egy gyors forduló.

De azért sajnálom, hogy nem sikerült ide bejutnunk, mert korábbi beszámolók alapján ebben a szimulátorban real-time kilövést szimulálva fejreállítanak, ráznak, pörgetnek…

E szimulátor mellett van kiállítva az a repülő, amelyen az űrhajósok gyakorolnak:



Innen átbuszoztunk az Összeszerelő Műhely (VAB = Vehicle Assembly Building) felé. Ez az ikonikus épület a világ legnagyobb egyemeletes épülete, a maga 160 emeletes magasságával. Alapterülete 3 hektár! A buszon kisfilmeket vetítenek, és a sofőrök hasznos információkat próbálnak megosztani az emberekkel – már amennyire lehet érteni a motyogásukat. A VAB-ba csak a plusz 25$-os belépő után lehet bejutni, ahol a NASA mérnökei komponensenként szerelik össze az eszközöket.



Az épület mellett volt látható a Crawler, az a hordozó eszköz, amellyel átszállítják az összeszerelő műhelyből a rakétákat, űrsiklókat a kilövő platformokra. Mekkora is ez a Crawler? A 40x40 méteres monstrum tömege kb. 2,721 tonna, a végsebessége 1 mérföld/óra, amely azt jelenti, hogy több mint 8 óra alatt tudja átszállítani a rakétákat a kilövő platformokra. A generátorokat 5500 lóerős benzinmotor hajtja, amely kilométerenként 340 litert fogyaszt el. És még te hitted az, hogy benzin gondjaid vannak, mi?




A VAB utáni megállóhely az Apollo/Satrun Center volt. Itt egy kisfilmmel nyitnak, ahol hitelesen bemutatják az űrhajózás történetét – elismerve azt, hogy a kezdeti években igenis a Szovjetunió járt előrébb. Aztán jött Kennedy korszak, aki kihirdette hogy a 60-as években el fognak jutnia Holdra. Ennek eredményeképpen – rengeteg félresikerült rakéta prototípus és kilövés után – végre sikerült az Egyesült Államoknak olyan rakétát építenie, amely eljuttatta az első embert a holdra. Ki volt a második ember a holdon? Erre a kérdésre egy aranyos storyval válaszolnék: A fenti kérdést feltette az idegenvezető az egyik csoportjának, melyre az egyik kisgyerek azonnal válaszolt: Buzz Lightyear. Hát Buzz Aldrin szerintem nem örülne, ha tudná, hogy összekeverik egy rajzfilmfigurával. :) Visszatérve, az a rakéta volt, ami eljuttatta az embert a holdra, az a Saturn V volt, amelynek az egységei ki is vannak állítva. A tényleges méretéről ez a kép árulkodik:





Még a Saturn V, előtt bevittek minket egy irányítóközpontba, ahol szintén real-time mutatták, hogy miképp zajlott egy fellövés a 60-as években. A szimuláció azt dobta fel a legjobban, amikor a „kilövés” alatt megmozdult alattunk a talaj.



T mínusz 3 óra:

Visitor Complex bezár. Irány Cape Canaveral egy rövid városnézés erejéig. Tipikus kertváros, ahol szinte mindegyik utca egy-egy „Lila Akác köz”, amihez tengerpart és csodálatos naplemente párosul.




T mínusz 1 óra:


Visszatértünk Merrit Island nyugati felére, ahol találtunk magunknak egy tiszta terepet – az autóút mellett – ahonnan a fellövést terveztük nézni. A NASA területén is megtekinthető további 20$ kifizetése után, de úgy gondoltuk, hogy az a 3-4 mérföld nem ér meg annyi pénzt. Kényelmesen elhelyezkedtünk autónkban, és izgatottan vártuk a 20.35 percet.



T mínusz 30 perc:


Mi is ez a SpaceX rakéta és miért is volt történelmi pillanat a fellövése?



Ez volt az első kilövés azóta, hogy a NASA nyugdíjazta az űrsiklóit, és egy magán-kereskedelmi cég rakétát indított a világűrbe az űrsiklók feladatainak pótlására. A fenti kijelentés csak részben igaz, mert korábban lőttek fel SpaceX rakétát, de annak nem volt rakománya, viszont a vasárnap fellőtt Falcon 9, 453 kilogrammnyi ellátmányt juttat az ISS fedélzetére. A NASA és a SpaceX 1,6 milliárd dolláros megállapodása értelmében még 12 fellövést hajtanak végre, a következőt pontosan október 28.-án.

Hol vannak kiallítva a nyugdíjazott űrsiklók? Egy kerül Washingtonba a Steven F. Udvar-Hazy Center-be, ami Washington belvárosától kb 30 mérföldre. Egy másik pedig New Yorkba kerül az Intrepid Múzeumba. Az Atlantis pedig itt, a Kennedy Space Center Visitor Complex-ben fogja megkapni a végső nyughelyét. Most építik az épületet, amely helyet fog adni a 17 éves űrsiklónak, amely az Űrsiklóprogram utolsó utazását tette 2011-ben.




T mínusz 15 másodperc:

(Videó a fellövésről)


A kilövés szinte hibátlanul zajlott, leszámítva azt, hogy a rakéta 9 hajtóművéből 1 meghibásodott a fellövés közben, de ez nem akadályozta meg a sikeres küldetést.
A kilövést kb. 10-15 mérföld messziről sikerült megcsodálnunk, ami kb. olyan távolságot jelent, mint amikor videóban "nagytotálból" mutatja kilövést.



Ami nem jön át a videóból:
Az esti sötétséget teljesen kivilágítja a rakéta meghajtóinak aranysárga fénye, valamint a robaj, és dübörgés ami a kilövéssel együtt jár. Ezt a kettőt csak élőben tudja átélni az ember, és tv-n keresztül egyáltalán nem lehet átérezni ennek az élményét.



T plusz 2 és fél nap:

A rakéta helyi idő szerint szerda reggel megérkezett a Nemzetközi Űrállomáshoz, ahonnan 907 kg kutatási kísérlet eredményt, és felszerelést hoz vissza a földre.



Akit egy kicsit is érdekel az űrkutatás és Floridában jár, annak mindenképp ajánlom, hogy látogasson el erre a helyre. Viszont ha mindent meg akar nézni a szigeten, akkor korán - nyitásra - kell érkezni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése