2012. szeptember 9., vasárnap


Florida: the Sunshine State. Or not???

Aki ismer, az jól tudja, hogy nem szokásom „In medias res”-el kezdeni a történeteimet. Sőt! Inkább az ellenkezője: általában Ádám – Évából kezdek mesélni. E blog írása sem fog másképp történni.
Nos, abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy 1 évig Miamiban dolgozhatok. Ezt a 12 hónapot szeretném aktívan eltölteni az Egyesült Államokban, és szeretném megosztani az otthoniakkal, hogy milyen érdekességet nevezetességet láttam. 

A történetem itt kezdődik:
 
Miamiba érkezésem minden a tervezettek szerint zajlott. A több mint 14 órás BUD – FRA – MIA repülőutat csak erős idegzetűeknek ajánlom. De az embernek nincs választási lehetősége, ennél már csak hosszabb utak vannak szerény kis hazánkból Miamiba.
Mi az első dolog, ami az embereknek Miamiról eszükbe jut? Természetesen a strand és a napsütés, a sporttal foglalkozóknak esetleg Miami Heat és Lebron James. Saját magamnak is hasonló elképzelési voltak, hogy ilyen látvány fog fogadni, amikor ideérek, ahogy ezt egy EF-es promóciós videó is érzékelteti:
http://www.youtube.com/watch?v=m6h4lveFmEk
Nos, a megérkezésemkor egyikkel sem találkoztam. Sőt! Az első hétvégém egy trópusi vihar közepette zajlott, melynek látható hatása is volt: az itteni őslakosok mérgezett egér módjára megrohamozták a benzinkutakat és bevásárlóközpontokat. Pedig „csak” trópusi vihar előrejelzés volt. Tudni kell az amerikaiakról, hogy mindent vagy 10x-esen felnagyítanak, de azért van aki nem vette, olyan komolyan Isaacet: 




Mi is a különbség a trópusi vihar és a hurrikán között? Valójában csupán a szél sebessége. Amíg a szél sebessége 60 mérföld/óra alatt marad, addig csupán trópusi viharként emlegetjük. 
Milyen is volt ez élesben? Az idei vihart Isaac-nek nevezték el. Dél-Floridát és Key-Westet érintette leginkább az 1. erősségű ciklon, amely szerencsére nyugat felé fordult és így a Mexikói-öbölben erősödött tovább 2. erősségű ciklonná. Louisiana már nem volt ennyire szerencsés, mert őket már a 2. erősségű vihar érte el! Az összehasonlítás végett, a néhány évvel ezelőtt a New Orleanst sújtó hurrikán 5. erősségű volt, ahol a szél erőssége meghaladta a 180 mérföld/órát.
Nos, nehéz szavakba önteni – főként, hogy nem olyan leíró tudással rendelkezem, mint Jókai Mór - egészen más, ha az ember átélni, de megpróbálom átadni az érést: 
80%-os páratartalom, 32°C -> 5 perc az utcán és leizzadsz. E mellé jön a küzdelem a természeti elemekkel: 40-50 mérföld/óra erősségű szél, és a szakadó eső. Az eső olyan sűrű, hogy a látótávolság lecsökken 15-20 méterre. Íme:





Szél süvítése, olyan mint egy B kategóriás horrorfilmben, e mellett azt hiszed, hogy most fogja kitépni az erkélyajtót mellőled!

Miután a cikon epicentruma elhagyta a térséget, még a fenti időjárási körülmények voltak tapasztalhatóak további két napig. Ebben az időjárási körülmények között a legtöbb bolt és iskola bezárt, az utóbbi két napban senkinek sem volt javasolt az utcára mennie.
… és a hurrikán szezon csak most kezdődik! Juhé!

Ez volt a szélsőség egyik fele.  Ezek után jött az ellenkezője. Totális forróság. A városnézegetés leginkább csak 4 óra után ajánlatos.  Igazából Miamiban nincs túl sok nevezetesség, viszont a strandja nagyon szép. Aki nincs hozzászokva a felhőkarcolókhoz, az sokáig ámulhat-bámulhat azokban itt is. Bár ha valaki igazán e építészeti remekműveket kedveli, akkor New York-ban fogja megtalálni az igazi örömöt. A város rövid bemutatása:

Az alábbi térképen látható a város kerületei: 




Nos akkor induljunk el a legnevezetesebb pontból South Beachről. Itt A híres Art Deco, környék közvetlen a part melletti utcán (Ocean Dr.) található. Ezek a régi stílusu épületek a 3. és 12. utca között találhatóak. Éjszaka érdemes ide kilátogatni, mert a kivilágítása egy magyarországi kisváros világításának felelnének meg. Itt találhatóak a legnagyobb szórakozóhelyek is. Mindenhova van belépőjegy (10$ vagy 20$). Fontos szabály ezeknél a Clubboknál a 2+1-es szabály. Azaz csak akkor engednek be egy férfit, ha kettő hölggyel érkezik. De ez csak a felkapott helyekre érvényes, valahol még ez sem elegendő, hanem még a listára is fel kell kerülnöd előtte. A Clubbokat illetően itt Salsa Clubtól kezdve – Meleg báron át – a technos klubbig mindent megtalálsz. Kifejezetten kellemes hangulatok vannak az Open Air bulikon, ahol persze medencét is használatba veszik az emberek! :)
South Beachen két fontosabb tájékozódási pont van, a Lincoln Road – ami egy vásárló utca, valamint az Española way.

Még gyorsan kiemelnék két-három város részt: Little Havanna az a hely amit mindenki kerüljön el ha tehet. Éjjel semmiképpen sem érdemes még a közelébe sem menni. Bár nagyon sok latin-amerikai étterem van ott, amelyeknek a konyhája nagyon sok elismerést kapott. Ennek a nyugati részén található a Miami Dolphins stadium. Downtown, nem olyan mint egy szokásos belváros. Nem ez a leg felkapottabb városrész. Több újépítésű felhőkarcoló épült az öböl partjára, de még mindig nem ajánlatos itt foglalni szállást, mert a nagyon sok a bevándorló ebben a városrészben. A Miami Heat – az előző évi NBA bajnok – stadionja ennek a kerületnek a szívében található.  Még kiemelném Brickellt, ami Miami Wall Street-je. Ha valaki a legbiztonságosabb környékre akar költözni, és azt akarja, hogy sok étterem, bolt, munkalehetőség a közelben legyen. Ez a felhőkarcolók kerülete. Kicsit délebbre található a Coconut Grove, amit a hasonló jelzőkkel tudnék illetni, csupán az a környék a családi házakból áll.

Folytatása következik...
Képek a városról.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése