2012. szeptember 24., hétfő


"We’re in Miami Bitch"





Az előzőekben már röviden meséltem Miami negyedeiről, most a leghíresebbet szeretném röviden bemutatni: Miami Beach-et.

Ide érekzik a legtöbb turista - hiszen itt van az „élet” Miamiban. Sorra vannak egymás után az elegánsabbnál – elegánsabb éttermek a latin-amerikai étel-ital kínálatukkal, valamint itt találhatóak a Clubok, amelyek reggel 5-ig várják a szórakozni vágyókat. Miért emeltem ki, hogy reggel 5-ig? Mivel van egy törvény az USA-ban, amiben szabályozzák, hogy a szórakozóhelyek, csupán csak hajnal 2-ig tarthatnak nyitva. Ez a szabályozás kiterjed minden állam városára, viszont kettő kivételt rögzítettek benne: Miamiban és Las Vegasban hajnal 5-ig lehet mulatni. Hiphip-hurrá! örüljünk ennek! :)



Szóval Miami Beachet három részre lehet osztani: South-, Mid-, és North Beach. South Beachen az kb. a 20. utcáig tart, és vele együtt a nagy nyüzsgés is. Leginkább a szombati esti siófoki Petőfi-sétányhoz tudom hasonlítani. Ettől északra már nyugadtabb és csendesebb negyedek találhatóak. Ez a régió a South. Kb. a 23. utcától Mid Beach található, aki a csendesebb környéket kedveli, az itt foglaljon szállást magának. Viszont azt tudni kell, hogy Mid-Beach is teli van élettel. Nagyon sok híres szálloda található itt, mint pl. a FontaineBleu, ahol Elvis Presley és Frank Sinatra voltak a törzsvendégek. De ez csak egy a sok-sok szálloda közül, ami itt találhatóak. Gloria Estefan is azok közé sorolható, akiknek saját szállodája van Miami Beachen. E mellett a feltörekvő modellek örömmel vonják magukra a figyelmet az elit Clubokban és éttermekben, amelyeknek a többségét olyan sztárok birtokolják, mint Sean Penn, vagy a rockzenész Prince. A part mellett végig ilyen felsőkategóriás szállodák találhatóak, egészen North Beach-ig. Ennek a kiépítését az 1920-as években kezdték meg. 1925-ben összesen 481 db szálloda épült Miami Beachen, és még az 1926-os, és 1935-ös pusztító erejű hurrikán sem vette el a befektetők kedvé a további szállodák építésétől.



De hol vannak itt a látnivalók? A 16. utcát hivatalosan Lincoln Road-nak nevezik, aminek a legnagyobb r
észe egy sétáló utca, ahol egymás hegyén, hátán vannak a boltok és az éttermek.  Kvázi egy bevásárló központ, ami nincs egy épületbe zárva.
Itt van még az Espanola way, ami egy kis utca, ahol csak Latin-Amerikai étkezdéket találunk.


Az Art Deco épületek az Ocean Drive-on találhatóak, valamint a legnagyobb Clubok is. Az Ocean Drive csodálatos filmdíszletnek bizonyul, a pasztell színű épületek, vibráló kék égbolt, lengő pálmafák, és az óceán tökéletes háttérképet alkotnak. A clubok másik fele, viszont Washington Avenue-n található. 
Melyik nap van Miami Beachen buli? Minden nap! Minden estére probálnak nagyobb neveket hozni a városba, két hete hétfön volt FloRida koncert. De emelett a golf szerelmeseinek is nagy szívvel ajánlom a térséget, mivel rengeteg kiépített pálya van itt. De nem csak Miami Beachen, hanem az egész államban! A legtöbb golpálya Palm Beachen van, Miamitól északra.









Nos, azt hiszem ideje magáról a strandról mesélnem. A legdélebbi ponttól kezdve folyamatosan birtokba vehető a Beach. A déli részek a zsúfoltabbak, a 20. utcától északra, már kisebb a tömeg. Vigyázni kell a fürdőzéssel, mivel elég sok cápa van az óceánban. Évente átlagosan 11 ember hal meg cápatámadás miatt Miami Beachen. (forrás: Toms Jurjaks). Ezt miért említem meg? Mert két hete az egyik kitesurf-öst megharapta egy cápa. Szerencséjére nem volt mély a harapása, így nem lett komolyabb baja (nem kellett amputálni a lábát, mivel a tengerparti életmentök tudták, hogy mi a dolguk – tiszta Baywatch :) ). Viszont az nyugtalanítóbb, hogy mindez pár tíz méterre a parttól történt.
Ez az egyetlen negatívuma a helynek. Viszont az óceánpart nagyon gyönyörű, aranysárga, puha homokos part. A víz nagyon tiszta, néha egy kicsit algás. A szörfözés/kitesurfözés mellett még akár Jet-ski-t is bérelhetünk.






Vajon mit lehet még a tengerparton csinálni? Ez most nem költői kérdés! E következő pár sort kifejezetten kettő személynek ajánlom. Mielőtt kijöttem volna Miamiba pár ismerőssel arról beszélgettünk, hogy milyen jó lenne, ha az esküvőjüket Miamiban a tengerparton tartanák. Nos, nekik szeretném üzenni azt, hogy eddig minden hétvégén láttam esküvőt a tengerparton. Ezek kisebbek voltak, kb 10-12 fővel. Úgy kell elképzelni, hogy délután 6 körül volt a szertartás, amikor a lemenő nap fénye aranysárgává varászolja a tengerparti homokot, illetve a háttérben álló pálmafákat. A fehér boltíves oltár színes virágokkal van végig feldíszítve, amely mellett egy 4 vonós szolgáltatja a háttérzenét. Az oltárral szemben pedig ott vannak a virágokkal feldíszített hófehér székek. A párokat semmi sem tántorította el, a következő képet, még a trópusi vihar (Isaac) előestéjén készítettem: 


(a többi esetén épp az óceánban fürdőztünk, úgyhogy azt nem sikerült megörökíteni)

Tudom, hogy nem olyan tökéletes a tájleíró képességem, ezért remélem a képek kiegészítik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése