2012. december 18., kedd

New York

Liberty City, 1. rész


Ez most egy egyedi bejegyzés lesz. Több okból kifolyólag: 1. New Yorkot senkinek sem kell külön bemutatni; 2. Sokan már voltunk is itt; 3. A képek magukért beszélnek; 4. Olyan helyzetben vagyok, hogy nyáron és télen is járhattam New Yorkban, így arra gondoltam, hogy egy összehasonlítást fogok készíteni a városról, hogy milyen hangulata van a télen, és milyen a nagy melegben.
Annyi minden van a városban, és annyi mindenről lehet mesélni, hogy inkább kettészedtem a bejegyzést. 
Íme az 1. rész:

„I'm going to show you the real New York - witty, smart, and international - like any metropolis. Tell me this: where in Europe can you find old Hungary, old Russia, old France, old Italy? In Europe you're trying to copy America, you're almost American. But here you'll find Europeans who immigrated a hundred years ago - and we haven't spoiled them. Oh, Gio! You must see why I love New York. Because the whole world's in New York… „Oriana Fallaci

Aki még nem járt itt – de terveznek ellátogatni a Nagy Almába -, annak egy-két hasznos tanács az utazáshoz!  Az a  vicces, hogy főnökünk is sok-sok tanáccsal akarta ellátni indulás előtt, mert amint jeleztük neki, hogy New Yorkba akarunk utazni azonnal bele is vetette magát a mesélésbe munkaidő alatt. Sőt! Amikor rákérdeztünk, hogy nincs valamilyen sürgős munka, arra azt válaszolta, hogy “No, no… New York is more important than work” Latin-amerikai gondolkodásmód… :)

Hogyan jussunk be a városba?

New Yorknak három reptere van: Newark, La Guardia, és a Kennedy. A nemzetközi járatok a JFK-re érkeznek, így ha Magyarországról jövünk akkor mindenképpen innen vegyük figyelembe az a közlekedési lehetőségeket! A La Guardia és a Newark leginkább csak belföldi forgalmat biztosít, de mellettük JFK is fogad belföldi járatokat. Az, hogy melyik reptérre érkezel a belföldi járatok között az attól függ, hogy melyik légitársaságot választod. A kis fapados társaságok mennek a kisebb repterekre (pl.: Spirit).

Taxi: JFK-ről $70-80-os fix tarifával viszik be Manhattanbe az utasokat a buzgó, ámde vezetni alig tudó külföldi sofőrök. Ami elég drágának mondható, ha figyelembe vesszük a többi lehetőséget.

Shuttle: Lehet előre rendelni a neten, de a reptéren is könnyedén találunk, amelyek fejenkénti $20 kifizetése után bevisznek a városba. Viszont figyelni kell, hogy melyik társaságot választjuk, mert vannak olyan társaságok kifejezetten egy-egy városrészbe szállítanak csak, de ha jó fej a sofőr, akkor talán le is lehet beszélni vele. Konkrét példa: tavalyi és az idei utazásom között, hogy mindkét esetben Queensbe és Manhattanbe vettük igénybe a szolgáltatást, míg a tavalyi esetben a sofőr nagyon kedvesnek bizonyult, gond és felár nélkül kitért Queensbe, addig az idén a társaságok hajthatatlanok volt, és nem akartak elvinni minket a két különböző városrészbe. Így maradt a tömegközlekedés.

Tömegközlekedés: Amerikában két város van, ahol nincs szükséged autóra. New York és Chicago, mivel ebben a két városban olcsó, és megbízható a tömegközlekedés. Viszont bárhol máshol nagyon is szükség van rá, mert A-ból B-be egyszerűen nem lehet eljutni. Komolyan. Nem olyan nagy túlzás, ha azt mondom, hogy az amerikaiak még a WC-re is kocsival járnak. Egy rövid story ezzel kapcsolódóan:

Helyszín: Miami, ebédidő.
Nagy születésnapi ebédhez készült a team, úgyhogy elhatároztuk, hogy a közeli 2 tömbnyire lévő étterembe megyünk ünnepelni. Már indulni készültünk, amikor leesett, hogy a kollegák kocsival szándékoznak menni. De nem ilyen egyszerű ez a móka! A 10.-röl lelifteztünk a hallba, ahol vártunk a másik liftre, ami parkolóba visz fel. Így fellifteztünk a 8.-ra. Kocsiba be, szép lassan, körbe-körbe legurultunk a földszintre, majd a 2 tömbnyi utat, a dugóban töltöttük. Így az effektív 10 perces gyalogutat, legalább 25-30 perc alatt tettük meg. Ha a lustaság fájna…
Nos, visszatérve a NY-i tömegközlekedésre. A reptérről egy reptéri “kisvonat” visz ki a legközelebbi metrómegállókhoz, $5 kifizetése után. Alapfelállásban két opciója van az utazónak. “Jamaica Station” Queensben, és “Howard Beach Station” Brooklynban. NY-ban a metrók elnevezésénél szinte minden karaktert igénybe vettek: 1-7, A-Z. (...és mi 4 metróvonalt sem tudunk megépíteni!) E mellett figyelni kell arra, hogy mire szállunk fel, mivel van Local és Express vonat (az utóbbi változó sűrűséggel, de kb 6-7 megállóként áll meg). Itt kezdeném meg az összehasonlításomat. Előző évben Brooklyn felöl érkeztem a reptérre, de idén sajnos ez nem volt opció, mert Sandy tombolása miatt nem tudtunk használni ezt a járatot. De ezzel a vonallal (“A”) kevesebb, mint másfél óra alatt ki lehet érni a Manhattan szívéből, jelen estemben a Penn Station-től. A Queens-i vonal több szempontból jobb. Több vonal jár erre (E,J,Z) és számos vonalra is könnyebb az átszállás, és több az Express vonat, mint a Brooklyni vonalon. A metrók non-stop járnak, éjjel kb. 30 perces gyakorisággal. De a lényeg, hogy éjjel sem kell taxizni.

Hova foglaljunk szállást?

Igazából, ha Manhattanben nézünk szállást magunknak azzal nem lőhetünk mellé. Bár ott is vigyázni kell a túl északi, észak-nyugati környékkel, nehogy véletlenül Harlemben találjunk szállást magunknak. Manhattan drágább, mint a többi városrész, de nagyobb élet van itt, és a Clubbok, a látványosságok csupán csak egy karnyújtásra vannak…

Mint említettem egy korábbi bejegyzésben az amerikai városok többsége a sakktábla elrendeződést követi, így  van ez New Yorkban is, amelyben az észak-déli utcák az Avenuek, míg a kelet-nyugatiak a Streetek. Nagyon könnyű tájékozódni. A Streetek számozása délről észak felé nőnek (a Washington Square-nél kezdődik), míg az Avenue-k az East River-től kezdődnek és a Hudson River felé nőnek.

Nos, akkor térjünk át az élménybeszámolókra. Hogy mit érdemes és ezek közül nekünk mit sikerült megnéznünk az alábbi felsorolás részletezi (nem fontossági sorrendben – csupán olyanban ahogy eszembe jutottak). Ha nagyon sok mindent meg akarunk nézni, akkor érdemes New York Pass-ot venni, mivel a belépőjegyek nagy részét meg lehet spórolni, és számos esetben is ki tudjuk kerülni vele a nagy  sort – és 40 perc helyett csak 20 percet kell várni :)

“Each man reads his own meaning into New York.” Meyer Berger

1. A személyes kedvencem: Central Park


Most felmerülhet az olvasóban a kérdés: miért pont egy park a kedvencem? Vidéki gyerekként imádom a természetet, viszont e mellett nagyon különleges látványt nyújtanak a park mellett álló felhőkarcolók is. Ez teszi számomra igazán különlegessé ezt a területet. Ha magad elé nézel, akkor úgy érzed mintha kinn lennél a természetben – messze a város zajától -, viszont ha egy kicsit is felemeled a fejed, akkor meglátod a temérdek felhőkarcolót. Ettől lesz olyan ellentétes, és különleges a park.
Magamban elneveztem ezerarcú parknak. Miért?


Mivel a 4 km hosszú és 800 méter széles parkban annyi mindent kialakított Federick Law Omsted és Calvert Vaux tervezőpáros, ami nemcsak 1873-ban – az átadás évében számított remekműnek -, hanem a 21. században is. A park fenntartásának költségeinek több mint a 80%-át egy non-profit szervezet állja, amelynek éves szintű összege, több mint 37 millió dollár. A parknak saját rendőrsége van, ami miatt biztonságosnak mondható sötétedés után is a parkban tartózkodni – de ez főképp a déli részekre vonatkozik. A park hivatalosan hajnali 2-ig van nyitva.

Azon gondolkodtam, hogyha csak felsorolnám a CP-ben található látványosságokat azzal is megtelne egy negyed oldal, úgyhogy megpróbáltam szelektálni. Szóval, hol kezdjem? Talán induljunk el a park dél-nyugati oldalából, a 8th Ave és az 59th Str. sarkán található a Columbus Circle-n található földgömbtől. A földgömböt egy olasz tervező munkája, amelyet Amerika felfedezésének 400. évfordulójára és annak évében adtak át. 2005-ben végezek a területen egy nagyobb renoválást, melynek eredményeképp került a szökőkút a körforgalom közepére. A Colombus Cirlce környékén több irányba is elindulhatunk: ha a Broadway felé folytatjuk utunkat, akkor három tömbnyire találjuk Lincoln Centert, ahol a művészetek kedvelői fognak esti programokat találni maguknak, mivel többek között itt található a New Yorki operaház. Valamint a 63rd Str. és a Broadway sarkán az Empire Hotel (ami talán a női olvasóknak mond valamint).




Ha A Columbus Circle-ből a CP-be indulunk, akkor a déli részen a mesterségesen kialakított sziklák tengerében fogjuk magunkat találni. Ez a park déli részére jellemző, mivel az középső részen a füves pástok tömkelegét találja az utazó. A déli részen több kisebb baseball pálya található, amelyek között kanyarognak a kis utak. Ha kelet felé haladunk, akkor megérkezünk a Lake Pond és a Plaza Hotel környékére. A Plaza Hotel a város legpatinásabb épületei közé tartozik, ahol egy éjszaka eltöltése akár $1500-ba is kerülhet – a taxisofőrünk állítása szerint. E mellett az épület mellett található a Lake Pond, amelynek gyönyörű tükörsima kék felületén a környező épületek tökéletesen tükröződnek – ami miatt a fotósok egyik kedvenc helye. Ettől pár méterre található a télen korcsolyapálya, nyáron pedig vidámpark. Okos az üzemeltető, hiszen így a területen nemcsak szezonális bevételei lesznek… Olyan sok kis apróság van a CP-ben, amiktől érdemes kilátogatni, ilyen például a Lake Pond környékén kialakított épületegyüttes, játszótér, ahol 20-30 sakkos is egyszerre élvezheti a sport szeretetét, a természet lágy ölén.




Visszatérve a Lake Pondhoz. Onnan, ha észak felé indulunk el, akkor érkezünk meg a Central Park sétálóutcájába, amit „The Mall”-nak neveznek. Ezen a sétálóutcán van a legnagyobb tömeg az egész parkban, és e miatt itt van legtöbb árus, utcazenész, és utcai táncos csoport. A sétálóutca északi felé közeledve még egy „előadóterem”(=Naumberg Bandshell) is ki van alakítva, ahol kisebb koncerteket is szoktak tartani. A sétálóutca délkeleti részén van a Central Park egyéni, kis állatkertje, amelyet $18 kifizetése ellenében meg is látogathatunk. Ha már állatkert... Ha New Yorkban igazi nagy állatkertbe akarunk menni, akkor Bronxba kell ellátogatnunk, ahol $17 a belépő és ez sokkalta nagyobb állatvilággal vár minket. A kettő közül Bronxba érdemesebb ellátogatni, és barátaim véleménye szerint egy egész napot is rá lehet szánni.



Visszatérve a Central Parkra, és annak a sétálóutcájára. A sétálóutca északi végén található a Bethesda szökőkút, melyet 1873-ban emeltek a csónakázó tó partjára. Igen, a csónakázó tó... Ez számos filmben megjelenik, a rajta átívelő Bow Bridge-el egyetemben. Nem csalnak nagyot a filmek, ez az a terület a romantikus lelkű párok találkozóhelye. Mindemellett a tó keleti oldaláról tökéletes látvány nyílik a dél Central Park épületekre, valamint a tó északi partján kialakított mesterséges sziklákról szokatlan látvány tárul elénk, a park déli oldalán álló felhőkarcolók látványában.




„The thing that impressed me then as now about New York… was the sharp, and at the same time immense, contrast it showed between the dull and the shrewd, the strong and the weak, the rich and the poor, the wise and the ignorant… the strong, or those who ultimately dominated, were so very strong, and the weak so very, very weak - and so very, very many.” Theodore Dreiser

A tó északi oldalától pár perc sétányira található a Belvedre Castle, amelyet a 1869-ben építettek a Turtle Pond partjára. A kastély kifejezést nem éppen találtam megfelelőnek, mivel ha nekem azt mondják, hogy kastély, akkor én egy hatalmas épületre gondolok. Viszont ez a kastély csupán csak pár teremből álló épület, amelynek a legfőbb funkciója, hogy kiállításoknak adjon otthon, valamint, hogy a tornyából a turisták meseszép képeket készíthessenek az északra elfekvő területekről.


A Belvedre Caslte közvetlen szomszédságában van a Shakespeare Garden, amely a különleges növényvilág kedvelőinek érdemes meglátogatni. Az ezerszínű virágok miatt ez a terület a házasodók egyik kedvenc helye az esküvő megtartására.  A Shakespeare Garden mellett található a Central Park szabadtéri színpada a Delacorte Theatre, ahol viszonylag olcsón - Broadway-hez képest - juthatunk a jegyekhez
.
Ha az csónakázó tótól észak-keleti oldalra indulunk el, akkor érezünk el a Conservatory Water nevű tóhoz(? – inkább kacsaúsztató). Ezt a területet is a filmekből is nagyon ismerhetjük, mivel ide szoktak jönni a családok a (kis)gyerekeikkel. Miért? Itt nagyon sok olyan program várja a szülőket, amellyel a gyerekeknek kedveskedhetnek. Példának okáért ezen a „tavon” rendezik meg a modellhajó versenyeket a kicsik számára, ezért szinte állandó jelleggel láthatunk itt embereket, akik a hatalmas távirányítójukkal a tó közepe felé koncentrálva merednek. De nemcsak e miatt számít ez a terület a gyerekek fellegvárának. A tó mellett két szobor is található az Alice csodaországban valamint a Hans Cristian Andersen Andersen szobor, amelynél minden vasárnap délelőtt meséket olvasnak fel a gyerekeknek.



Sok látnivalónak tűnik, ugye? Pedig még  a park közepéig sem értünk el!


Mint ahogy korábban említettem nagyon nagy területet járhatunk be a Central Parkban. Nekem két egész délutánba telt mire bejártam az egészet. Mit tegyünk, ha kevés időnk van, de mégis szeretnénk felfedezni az egész parkot? Sajnos a második alkalommal mi is ebben a helyzetben voltunk, ezért inkább választottuk a biciklibérlést. A bérlése egy órára $15, amely óránként $5-ral emelkedik. Ez egy nagyon egyszerű, kényelmes valamint a legfontosabb: leggyorsabb módja, hogy bejárjuk a parkot. A „bicikliseket” legkönnyebben a park dél-nyugati sarkán találjuk. 

Nos, akkor folytassuk képzeletbeli sétánkat a park nyugati oldalán…

A nyugati oldalon, a park középmagasságában -a 72. utca sarkán- találjuk a Dakota házat, amely sok híres embernek adott otthont. Többek között Judy Garland is élt itt, de a leghíresebb esemény minden bizonnyal a ház előtt történt 1980-as gyilkosság volt, melynek John Lennon lett az áldozata. Az Imagine nevű emlékhelyet a park Dakota ház közelében lévő bejáratánál találjuk, ahol John Lennon fanok szinte állandó jellggel tartanak prezentációkat Lennon életéről, és annak fontosságáról. Innen nem messze található a Museum of Natural History. Természettudományok kedvelői könnyen megtalálhatják az épületet, mivel a piros metró, 81st Str. megállójából közvetlenül az épület aulájába juthatunk be. Ugyanebben a magasságban, de a CP keleti oldalán található a Metropolitan Museum of Art, azaz ahogy a helyiek nevezik, a MET. Ez múzeum a New York Louvre-ja. A $25-os belépő kifizetése után betekintést nyerhetünk az egyiptomi ereklyéken keresztül, a római és görög régészeti leleteken át, egészen modern és kortárs művészetekig. Aki mindent meg szeretne tekinteni, ajánlott több órát rászánni. Írtam, hogy a két múzeum ugyanabban a magasságban található a park ellentétes oldalain, de mi van a köztes területeken? Tömérdek baseball pálya és hatalmas rétek, amelyeket nemcsak nyáron, de télen is birtokba vesznek a pihenni vágyó new yorkiak.

A 86th és a 96th Str. között terül el a Jacquelinne Kennedy Onassis Reservoir. A név félrevezető, ez csupán egy tó, amely 131 éven keresztül - egészen 1993-ig - a város vázellátását szolgáltatta a 3,800,000 m3-nyi vízkészletével. Ma már csak a parkban található tavak vízellátásért felelős. Ez a tó nagyon népszerű a lakosok körében, mivel futásra, sétálásra kiválóan alkalmas a partján kialakított 2,54 km hosszúságú pálya.  E mellett a partjáról meseszép látvány tárul elénk a városról, mivel ez a tó egy kicsit magasabban fekszik, mint a park déli területei.


A JKO keleti partjáról a nyugati - Upper West Side-i – oldalra meseszép látvány tárul elénk. A látványt leginkább az Eldorádó ház szépsége emeli, amelyet Róth Imre (angolosan: Emery Roth) tervezett. Ez az épület az egyik legdrágább, luxuslakások otthonául szolgál. A 30 emeletes épületből – állítólag – meseszép kilátás nyílik nem csupán a parkra, de Mahattan belvárosára is. Ebben a házban laknak olyan hírességek, mint Alec Baldwin, vagy Micahel J. Fox. Köszönjük, Imre ezt a csodás Art Deco épületet, ami Mahattan egyik legpatinásabb épületévé vált 1931 óta.


A JKO-tól északra egészen más hangulata lesz a parknak. Ennek több oka is van. Ezen a részen kevesebb a turista - Harlemhez közeledve érthető -, viszont itt egy egészen más arca tárul elénk a CP-nek. Ezen a részen több a mesterségesen telepített sziklakert, nincsenek olyan széles utak. Sőt, ami azt illeti itt inkább kisebb ösvények találhatók, amelyekkel kisebb-nagyobb vízesésekhez is lejuthatunk. A park észak-keleti részén található a Harlem Meer. Ezen a részen a parkot, már nem övezik hatalmas felhőkarcolók, a legáltalánosabb amerikai 4-5 emeletes, tűzlépcsős, téglaépületek találhatók ebben a városrészben.

Ami engem illet, a park egyike azon helyeknek, amiket imádok ebben a városban, de az tény, hogy a hírét inkább a médiának és a filmeknek köszönheti, mivel csupán egy mesterségesen kialakított park. Sok kis apróság van itt, amitől megkedveli az ember a helyet. Nem is említettem még, hogy milyen rendezett és tiszta park, valamint különlegessége, hogy a parkban található padok nagy része (még van egy-két szabad) valamilyen személynek van dedikálva. Általában valamilyen pár helyez el emléktáblát a padokra, azzal a szöveggel, hogy ott találkoztak egymással, vagy hogy minden hétvégén oda mennek le pihenni a szabadidejükben... Na, és persze itt vannak a mókusok, akik félelmet nem ismerve, 20 centire szaladgálnak el az emberek előtt.

Összehasonlítva téli és a nyári élményeket – nem meglepő módon – azt kell, hogy mondjam, hogy a parkot inkább nyáron látogassuk meg. Viszont barátaink mesélték, hogy ősszel, a millió színben tündöklő természet meseszép látványt nyújt a látogatók számára.

2. Empire State Building

Senkinek sem kell bemutatni az 5th Ave és a 34th Str. sarkán lévő Homer G. Balcom által tervezett épületet. Az ESB a 381 méteres magasságával jelenleg a legmagasabb épület New Yorkban – ezt a címét fogja elvenni az új Word trade Center első számú tornya. A 102 emeletes épületet a(z első?) gazdasági világválság során kevesebb, mint másfél év alatt húzták föl, mivel próbáltak lépést tartani a 42. utcában épülő Chrysler épülettel. Végül 1931. májusában adták át a monstrumot viszont ez nem az épület, amit ma láthatunk.  Az évtized végén építették fel a kerítést a legfelső kilátóterasznál, mert három hét leforgása alatt öt ember próbálta a mélybe vetni magát az épület tetejéről. 1945. májusában, egy B-25 Mitchell bombázó-repülő csapódott a toronyba, 14 ember halálát okozva. Az utolsó építőkocka – az antenna - 1952-ben került a torony tetejére. Az 1940-es évekig a legtöbb irodának nem akadt bérlője az épületben, ezért aggatták rá az Empty State Building gúnynevet. Az Empire State Building jelenleg a világ 22. legmagasabb épülete, és az államok 3. legmagasabbika.


„New York = Skyscraper national park.” Kurt Vonnegut

Az ESB két szintjén alakítottak ki kilátót a publikum számára: a 86. emelten, illetve a legfelső - 102.-en. A Belépő $25 a 86. emeletre, viszont a legmagasabbról szeretnénk élvezni a város látványát, akkor további $17–árt kell kivennünk a zsebünkből. Az épület reggel 8-tól hajnali 2-ig látogatható, ahonnan véleményem szerint csodálatos kilátás nyílik egész Mahattanre. Innen jobban rá lehet látni a felhőkarcolókra, amelyek este, kivilágítva elképesztő látványt nyújtanak. Így én azt javasolnám, hogy ide mindenképpen este látogassunk el.






Megjegyzés: Ha nyáron érkezünk akkor számítsunk arra, hogy kb. 1 órát kell várnunk arra, hogy feljussunk a torony tetejére (még akkor is ha online előzetesen megvettük a jegyünket). Viszont most télen, egyáltalán nem volt tömeg, kb 10 perc alatt már fenn is voltunk a 86. emeleten. (viszont lehet, hogy ebben közrejátszott az is, hogy vasárnap este 9 volt). Ha New Yorkba látogatunk, akkor a sorban állások rövidítése érdekében érdemes online korábban megvenni a jegyeket!


3. Rockefeller Center


A Rockefeller Center az 5th Ave és a 6th Ave (Ave of the Americas), valamint a 48th És az 51st Str. között elhelyezkedő 19 épületből álló komplexum. A központi épület a 30 Rockefeller Plaza-nál található, amely több forgatókönyv írót megihletett, melynek eredményeképpen jött létre a most 7. évadjában járó 30 Rock nevű sitcom is. Számos látnivaló van itt a környéken, pl. a 30 Rock főbejáratával szemben állítják fel New York karácsonyfáját, melynek lábánál kis korcsolyapályát állítanak fel.  A hangsúly a “kis” szón van, ezért érdemes online előre lefoglalni a jegyet ahhoz, hogy gyorsan át tudja érezni az ember a jegen való siklás örömét. A tér hátsó felén található az aranysárga Prometheus szobor, amely nyári nap sugarában felemeli a puszta betondzsungel szürkeségét.


„New York will be a great place if they ever finish it”. O. Henry


A Rockefeller Center észak-keleti oldalán található a St. Patrik Katedrális az International Building-gel és az Atlas Szoborral szemben, ahova ingyenes belépés. Az épület nagyon kirí a felhőkarcolók közül, de ez nem egyedi Midtownban, hiszen az 5th Ave és a 6th Ave között számos kisebb templomot találhatunk. A St. Patrickben az egyedi a története. Ez a templomot a bevándorlók adományaimból építették fel. 1858-ban kezdtek el építeni, viszont csak 1879-ben adták át a végleges formájában. Érdemes meglátogatni, mivel belülről fantasztikus látványt nyújt még a nem vallásosok számára is.


Ha Rockefeller Center, akkor NBC Store. Itt bármelyik volt NBC-s sorozat vagy show kellékeit meg lehet vásárolni. Vannak itt a Jóbarátokos pólótól kezdve, a Knight Rider-es feliraton át, az Office-os figurákon  keresztül, a Parks and Recreation-os beszólásokig minden, amit egy fanatikus szeretne: póló, bögre, hűtőmágnes, stb.. Akit érdekel, lehet online is rendelni az alábbi oldalon: www.nbcuniversalstore.com

Hamár a nemzeti Tv adóról beszélünk, akkor van itt NBC Studio Tour is, $24-os belépődíj mellett. Minden nap, minden 15. percben indulnak a körbevezetések, bár sajnos nem sorozatgyártás kulisszái mögé tekinthetünk be, hanem az MSNBC, az NBC News rejtelmei közé, illetve a helyi Fábri Show-k (Saturday Night live, Late night with Jimmy Fallon, vagy a Dr. Oz) színfalai mögé. Ezen a programon viszont betekintést nyerhetünk a Tv közvetítések kulisszatitkaiba, vagy akár saját időjárás jelentést vagy Híradót is készíthetünk.

Mint mondtam korábban, úgy írom az érdekességeket, ahogy éppen az eszembe jutnak, és nem a fontossági sorrendben. Így most elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amiért kifejezetten érdemes ellátogatni a Rockefeller Centerhez: Top of the Rock. Ez a kilátó elnevezése, ami a 67. és 69. emelet között helyezkedik el. Egy szint zárt, a másik kettő viszont teljesen nyitott. A $25-os belépő kifizetése után csodálhatjuk meg a várost. Mint, ahogy korábban az ESB-nél kifejtettem azt a kilátót estem míg ezt  érdemesebb inkább nappal meglátogatni, mivel innen jobb rálátásunk van Észak-Manhattanre és a Central Parkra, és ezek éjszaka nem nyújtanak olyan különleges látványt mint a belváros az Empire State Building-ről.




A Rockefeller Center észak-nyugati részén található az egyik legnagyobb előadó épület a Radio City Music Hall. Ebben hatalmas volumenű szórakoztató műsorokat szoktak szervezni, mint a Cirque de Soleil, vagy egyéb muzsikás táncos esteket. Majd ettől kettő utcára északra philadelphiai "Love" szobor kicsi mása:


Egy téli különlegesség: a Rockefeller Center észak-keleti részén, az International Buildinggel szemben  van az egyik épület falára elkészített fényjáték. Ebben nem csupán csak az szolgál szórakoztatásul, hogy a fények ide-oda mozognak, hanem ez egy 5 perces kisfilm, amelyet 10 percenként indítanak újra.


4. Chrysler Building


Sajnos ez egy csalódás volt számomra. Félreértés ne essék, kívülről nagyon gyönyörű a 42nd Str. és a Lexington sarkán elhelyezkedő 319 méter magas épület, főleg az éjszakai kivilágításában, viszont kíváncsi voltam rá belülről is. Viszont ha bemegyünk az épületbe, akkor marcona biztonsági őrök fogadnak minket és a „No photos, no camera” mondattal helyre teszik az embert, nehogy már azt gondolja, hogy… Miért ez az óvatosság? Mert ez az épület valójában hatalmas multinacionális cégek székhelye, mint a Blank Rome ügyvédi iroda, vagy az Inter Media Partnes befektető tanácsadó társaság. Tehát a földszinten csupán egy kis emléktábla összegzi az épület történetét. Tehát, ha valaki többet akar megtudni az Art Deco stílusban, William Van Alen által tervezett,  77 emeletes épületről, akkor igenis az interneten kell mélyebb böngészésbe belekezdenie. Ez az épület volt a világ legmagasabb épülete mindösszesen 11 hónapig, amíg 1931-ben be nem fejezték az ESB-t.

„New York has a trip-hammer vitality which drives you insane with restlessness if you have no inner stabilizer.” Henry Miller



Egyelőre ennyi… folytatása következik a további nevezetességekkel és a new yorki partink beszámolójával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése