2012. december 7., péntek

New Haven, Yale

New Haven és a Yale, azaz hajrá Buldogok!


Nemrégiben New Yorkban jártunk pár napra (ennek a beszámolója később), és ezt az utazásunkat kiegészítettük New Havenbe való rövid, egy napos kiruccanással. 
Mi található New Havenben? Hát a Yale!!!


Tudom, hogy általában is nagyon útkönyv jellegűre sikerülnek a bejegyzéseim, ezen mostantól próbálok változtatni - természetesen megőrizve az adott hely részletes bemutatását. Jelen esetben először magáról a Yale-ről mesélnék, majd áttérnék az élményeinkre a Yale – Brown hoki meccsről!


Nos, akkor had kezdjem a Yale és a város bemutatásával. A Yale-nek van az egyetemek közül a  legváltozatosabb épületei világon - állítják a szakértők. Aki a modern irodaépületeket szereti, annak ez a Campus nem fog tetszeni. Nos, egy kis történelmi háttér az egyetemről. A Yale-t 1701-ben alapították, amely a kis közösségi New England-i egyetem szerepéből mára a világ legelitebb egyeteme közé küzdötte fel magát. A világ minden részéről érkeznek ide hallgatók, professzorok, kutatók, így az egyetemen a hallgatók lélekszáma meghaladja a 11 000 főt, míg a személyzet száma alulról súrolja a 10 000 főt.

A Yale jelenleg a 11. helyen áll a legjobb egyetemek között, de a besorolás állandóan változik. Ami az iskola elismertségét jelzi, hogy benne található a Borostyán Ligában, ami az általánosan elfogadott elnevezés az államok legjobb 8 egyetemére. A Borostyán ligában található a Brown, a Columbia, a Cornell, a Dartmouth, a Harvard, a Preinceton, az Unversity of Pennsylvania, és a Yale.


Az Yale alapterülete hatalmas. A Campus New Haven belvárosában található, és az északi és déli pontja között hozzávetőleg 2 mérföld a távolság! A Yale több mint 250 épületből áll, amelyek közül a legidősebbet 1753-ban építettek, míg a legújabbak építés alatt állnak. Az ironikus dolog az épületek felhasználását illetően az az, hogy a legidősebb épületben nem valamiféle magasröptű oktatás folyik, hanem egyszerűen átalakították Gym-nek!




A Yalen három egyetemi oktatás közül választhatnak a jelentkezők:  Yale College (undergraduate-knek),  Graduate School of Atrs and Sciences, valamint a Professional Schools. Az egyetem területén a hallgató számos program, kulturális esemény, könyvtár, múzeum közül válogathat.

Nos, most elővenném az elemző, közgazdász énemet. Ahhoz, hogy össze tudjam hasonlítani az amerikai és magyar egyetemi helyzetet, egy-két adatot bemutatnék a Yale-ről (adatok a 2011-2012 tanév alapján), a pontos kép kialakításához.

Undergraduate students
5,322
Graduate and professional students
6,526
International students
2,072
Faculty
3,953
Staff
9,183
Varsity athletic teams
35
Operating budget
$2.68 billion


Kiemelném a fenti adatok közül a nemzetközi diákok számát: 2,072, ami az össz hallgatószám 17%-a.  E mellett látható, hogy közel 4,000 fakultáció közül választhatnak a hallgatók, aminek a nagysága számomra nagyon meglepő volt. A magas színvonalú oktatás mellett a sportok is nagy szerepet kapnak az egyetemen, és a hallgatók életében. Nem tudom, hogy Magyarországon melyik egyetemnek van/lesz 35 fajta sportcsapata???  Bár az is igaz, hogy Amerikában nagyobb a választék a sportágak közül, és még az is előfordulhat, hogy a hallgatónak a bőség zavara lép fel, mivel választhatnak a golf, vitorlázás, lovaglás, lacrosse, stb közül.



Egy-két adat a hallgatók megoszlására vonatkozóan:

Division
Male
Female
Total
% International
Yale College Total
2,652
2,670
5,322
10%
Special (Degree & Non-Degree) Total
19
8
27
7%
Graduate School of Arts & Sciences Total
1,465
1,323
2,788
32%
Professional Schools Programs Total
1,769
1,969
3,738
17%
Architecture
132
77
209
17%
Art
57
67
124
25%
Divinity
160
181
341
10%
Drama
102
110
212
16%
Forestry & Environmental Studies
132
152
284
23%
Institute of Sacred Music
37
29
66
6%
Law
369
341
710
14%
Management
315
177
492
29%
M.D.
242
226
468
11%
Music
110
81
191
43%
Nursing
25
290
315
2%
Physician Associate
32
69
101
1%
Public Health
56
169
225
22%
Total University
5,905
5,970
11,875
17%

Ebből a táblázatból is kiemelném a nemzetközi hallgatókra vonatkozó részt. Véleményem szerint ez a 17% magas érték, ami azt mutatja számunkra, hogy itt a lehetőség! Csak jól kell keresni a lehetőségek között, és az Egyesült Államokban szerezhetünk diplomát magunknak. Ami szemet szúr, hogy a zeneművészetek terén közel a hallgatók fele nem amerikai! A nemzetközi hallgatók 118 különböző ország szülöttei, amelyek közül a legtöbben Kínából, Kanadából, Indiából, Dél-Koreából, Németországból és az Egyesült Királyságból származnak.



Ha már statisztikák… Vajon mekkora lehet ide a túljelentkezés? Nem marad költői kérdés. A 2011-2012-es tanévre 27 283-an adták be a jelentkezésüket, amelynek mindösszesen a 7,7%-át vették fel. Mi még azt hittük, hogy a Corvinusra nehéz bekerülni, nem??



A jelenlegi magyar felsőoktatási helyzetet tekintve megemlíteném, hogy a tandíj kérdését is. Ha már otthon is (kvázi) fizetőssé válik a felsőoktatás, akkor nézzük, hogy az Yale-n mennyiért is tudunk diplomát szerezni. A 2012-2013-as tanévben megállapított tandíj 55 300$, amely egy 42 300$-os oktatási díjból, és egy 13 000$-os “kollégiumi” díjból áll össze! Vajon miből élnek a hallgatók? Kapnak ösztöndíjat? Igen.  A 2011-2012-es tanévben a hallgatók 56%-a részesült ösztöndíjban. Az ösztöndíj mértéke több tényező függvénye (mint otthon a szoc.tám), és így a hallgatók 550$ - 57 300$ közötti pénzügyi támogatásban részesülhetnek.

Akinek felkeltettem az érdeklődését a Yale-lel kapcsolatban annak megemlíteném, hogy a Yale nyárra is szervez oktatásokat, ahol általában hozzávetőleg 1500 Yale és nem Yale-n tanuló hallgató vehet részt. Ezeknek a többsége megfelel azoknak a tananyagoknak, amiket a hivatalos tanév kereteiben prezentálnak.


Most jöjjön a konkrét élménybeszámoló. Amikor elindultunk New Havenbe gondolkoztunk azon, hogy itt valójában milyen látványosság lesz, de amikor megérkeztünk, azonnal felismertük, hogy nem fogunk unatkozni. A Yale-n vannak szervezett idegenvezetések (hétköznaponta napi 2 alkalommal), de nekünk nem volt rá szükségünk hiszen saját, személyes idegenvezetőnk volt barátunk személyében! Nagyon lelkiismeretesen várt minket, és mondta az adott épületkehez kapcsolódó tényeket. Szuper volt.



Mint ahogy korábban említettem a Campus nagyon nagy területű, de ennek ellenére sikerült bejárnunk a jelentős részét az egyetemnek. Most először éreztem úgy magam Amerikában, mintha Európában lennék. Az Egyetem épületei ugyanis európai mintára tervezték, főként barokk és reneszánsz stílusjegyek lehet felismerni. A város kész építészeti orgia, hiszen e mellett a hagyományos lakónegyedek a Viktoriánus stílusjegyeket hordozzák. Nehéz leírni az környezetet, de – szerintem - attól válik egyedivé, hogy minden egyes karnak másfajta épülete van, illetve, hogy ezek az épületek akár egy templomra is emlékeztethetnek – kívülről.




Számomra a legnagyobb meglepetés az az volt, amikor a barátunk kijelentette, hogy az egyik ilyen “templomtoronyban” dolgozik (lásd a paragrafus alatt)! Ami még ironikusabbá teszi a tényt, hogy az irodája/laborja a torony legfelső emeletén van – mint egy mesében, nem?



Ami furcsa, hogy az épületekbe szabad bejárásunk volt, így meg tudtuk nézni az ottani körülményeket. Íme egy-egy előadó az egyetemen:



Aki látta a Skulls, vagy a Legally Blonde c. filmeket az azonnal otthon érezheti magát ezekben az épületekben. Ami az “elismerést” jelenti a Yale számára, hogy sok olyan filmet, ami eredetileg a Harvardon játszódik azt itt, New Havenben forgatták, mert a Yale Campusa sokkalta szebb, mint a Harvardé. Erre kapásból itt a példa Legally Blonde c. film.

A legkiemelkedőbb helyszín a központi könyvtár – Sterling Memorial Library – volt. E mellett még közel 40 kisebb-nagyobb könyvtár tartozik az egyetemhez, 11 millió kötettel, de a Sterling az biztos hely, ahol a hallgatók elérhetik a tanulmányaikhoz szükséges anyagokat. Ebben a katedrálisban több “szoba” található, ahol csendben és nyugalomban mélyülhet el az ember a tudományokban. Ilyen termek, mint a Franke Periodicals Room, a Gilmore Music Library, a Starr Reading Room, a Newspaper Reading Room. A könyvek mellett mikrofilmekhez is hozzá tudnak férni a hallgatók. A könyvtár hangulata nem csupán a régi stílusa miatt különleges, hanem a berendezései miatt.





Másik érdekesség, a reneszánsz épületek közé beépített modern,  Beinecke Rare Books & Manuscripts LibraryAz épületet Gordon Bunshaft tervezte, amelyet 1963-ban adtak át az egyetemnek. Ez az épület ad otthont – ahogy a neve is utal rá -, a Yale tulajdonában lévő ritkaságnak számító könyveknek, és gyűjteményeknek. A ritka gyűjteménnyel rendelkeznek az irodalom, a teológia, a történelem, a természettudományok területén. A legértékesebb könyve közé tartozik az eredeti Gutenberg-féle Biblia. Ezzel kapcsolatban érdekes megemlíteni, hogy a személyzetnek minden nap 1 oldalt kell lapoznia rajta!



Mindez szép-és-jó, na de hol a buktató? A közbiztonság. Mivel a Yale-t sikerült berakni a gettó közepébe. Komolyan. Annyira durva a helyzet, hogy az egyetem külön fizet egy Shuttle Service-t, amelyek hozzák-viszik a hallgatókat-személyzetet. Annyit kell tenni, hogy felhívni egy központi számot, megadni a saját Yale ID-t, és 15-20 percen belül megérkezik a Shuttle.
A másik dolog, hogy a Campus területén minden sarkon van egy Emergency Phone, amellyel azonnal a rendőrséget lehet elérni baj esetén.



Végül, a napunk fénypontja: Yale – Brown jéghoki meccs

Az egész napos városnézés ide-vagy-oda a legjobban várt esemény az esti meccs volt. A vendégszektorban sikerült már csak jegyet kapnunk, bár úgy éreztük, hogy nem igazán volt Brown-os  a szektorban. A fél szektor a  C’mon Yale!-t üvöltötte egész este.









A meccset végül a hazaiak nyerték 4-3-ra. De a meccset korántsem hozták könnyedén a Buldogok. Az első harmadban a Brown erősen kezdet, és két gólt gyorsat ütött a Yalenek, de a Yale észhez kapott és a negyed végére 1-2-re szépített. A második harmad egyértelműen a hazaiaké volt, mivel hatalmas küzdéssel és kitartással megfordították a mecset: 4-3. A harmadik harmad góltalanul zajlott, viszont ekkor már látszott, hogy a Buldogok elfáradtak és a Medvék szinte végig letámadták őket. Az utolsó pillanatig benne volt a lehetőség, hogy X lesz a meccs, de a Yale jól tartotta magát. Attól függetlenül, hogy nem született gól ebben a negyedben mégis ez volt a legizgalmasabb. Egy-két kép a meccsről, és az egyetem kabalájául szolgáló állatról:





Mint minden sport, a hoki is élőben sokkalta élvezetesebb, mint a tv képernyőjén keresztül…

Konklúzió: Az biztos, hogy New Havenbe még visszamegyünk!!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése